14.08.2008

Elmalı-Bademli Kek

MALZEMELER:

BADEMLİ BÖLÜMÜN MALZEMESİ:
* 5 yemek kaşığı sıvı yağ
* 1.5 su bardağı pudra şekeri
* 2 su bardağı ufalanmış ve fırında hafif kızartılmış ekmek iç
* 1 çay kaşığı vanilya
* 60 tereyağı
* 2 su bardağı dövülmüş ceviz
* 1 yemek kaşığı un
* 3 yumurta

İÇ MALZEMESİ:
* 4 adet iri elma
* 1/2 çubuk tarçın
* 1.5 yemek kaşığı elma suyu
* 1.5 su bardağı su
* 1 limonun suyu
* 6 yemek kaşığı toz şeker

BADEM KARIŞIMININ MALZEMESİ:
* 1 su bardağı iri çekilmiş badem
* 1/2 yumurta akı
* 1/2 su bardağı pudra şekeri

KEK BÖLÜMÜNÜN MALZEMESİ:
* 2 yumurta
* 3 yemek kaşığı un
* 2 yemek kaşığı toz şeker

AYRICA:
* 1/3 su bardağı çilek reçeli
* 1 tutam tarçın
* 1 yemek kaşığı toz şeker
* biraz tereyağı
* un

YAPILIŞI:
BADEMLİ BÖLÜM: Oda sıcaklığındaki tereyağına sıvı yağı ekleyin ve pudra şekeriyle birlikte çırpın. Bu karışıma vanilya ve bir tutam tarçını da ekleyin. Çırpma işlemine karışım krema kıvamına gelene kadar devam edin. Karışıma ceviz, un, ekmek kırıntıları ve yumurtaları da ekleyin. Orta büyüklükteki bir kek kalıbını tereyağı ile yağlayın ve unlayın. Karışımı kalıba dökerek önceden 160 derecede ısıtılmış fırında 1 saat kadar pişirin. Karışım piştikten sonra soğumaya bırakın.

KEK BÖLÜMÜ: Yumurtaları ve şekeri iri bir tencerede ağır ateş üzerinde çırparak ılıtın. Daha sonra ateşten indirin ve karışım oda sıcaklığına gelene kadar çırpmaya devam edin. Oda sıcaklığındaki karışıma un ekleyin ve elde ettiğiniz hamuru bir kek tepsisine dökün. Önceden ısıtılmış fırında 220 derecede 10 dakika kadar pişirin. Fırından çıkardığınız kekin üzerine biraz toz şeker serpin ve keki yağlı kağıdın üzerinde ters çevirip soğumaya bırakın.

İÇİN HAZIRLANIŞI: Limonu yıkayıp kabuğunu iyice rendeleyin. Elmaları soyup çekirdeklerini çıkarın ve ince dilimler halinde kesin. Şarap ya da elma suyunu, suyu, şekeri, limon suyunu karıştırın ve kaynatın. Kaynayan karışıma elmaları da atıp yumuşayıncaya kadar pişirin.

BİR ARAYA GETİRME: Çilek reçelini biraz ılıtın. Ilınmış olan bademli kekin kenarlarını çilek reçeliyle kaplayın. Bademli kekin üzerine elmaları yerleştirin. Bunların üzerine keki koyun ve olabildiğince sıkıştırın. Badem pudra şekeri ve yumurta akını iyice karıştırın. Kekin üzerine bu karışımı bir spatula yardımıyla yayın. Daha önceden ısıttığınız fırında 250 derecede kekin üzeri kızarana kadar pişirin. Odada ılınan keki yarım saat kadar buzdolabında bekletin. Servis yapacağınız sıra buzdolabından çıkartıp dilimleyerek servis yapın.