14.08.2008

Fırında Pekmezli Ayva Tatlısı

MALZEMELER:
* 3 adet ayva
* 1 çay bardağı çekilmiş ceviz
* 6 adet kuru incir
* 1 su bardağı toz şeker
* 4 yemek kaşığı pekmez
* 1 su bardağı sıcak su
* 1 çay kaşığı çam fıstığı
* 1 çay kaşığı kuru üzüm

YAPILIŞI:
İncirleri ve üzümleri sıcak su ile ıslattıktan sonra ince ince doğrayın. Ayvaların içlerini oyun ve limonlayıp fırın tepsisine dizin. Çok az sıcak su içinde ocağın üzerinde birkaç dakika kaynatıp yumuşatın. Ceviz, fıstık, üzüm ve incir karışımını ayvalara doldurun. Üzerine de pekmez-şeker karışımını birer kaşık olarak dökün. Kalan pekmez-şeker karışımına sıcak suyu ekleyin ve tepsiye dökün. 180 derecede ısıtılmış fırında yarım saat kadar pişirin. Ayvalar yumuşayınca fırın ısısını yükseltin ve tepsideki şekerli suyun karamel olmasını sağlayın. Koku ve rengi karamel olunca fırından çıkarın. Vanilyali dondurma ya da kaymakla servis yapabilirsiniz.