7.11.2008

Humus

MALZEMELER:
* 2 su bardağı nohut
* 1 su bardağı tahin
* 2 adet limonun suyu
* 5-6 diş sarımsak
* 2 çay kaşığı tuz
* 2 çay kaşığı karabiber
* 1 çay kaşığı kimyon
* 2 çay kaşığı kırmızı toz biber
* 1 çay kaşığı sumak
* 1 su bardağı nohutun haşlama suyu

YAPILIŞI:
Nohutu akşamdan bol suda bekletin. Ertesi gün suyunu süzüp, yıkayın. Tencereye alarak üzerini geçecek kadar suyla doldurun ve haşlayın. İyice yumuşayınca, 1 su bardağı su ayırarak kalanını süzün. Ilınınca nohutları avcunuza alarak ovuşturun ve kabuklarını soyun. Kabuğu soyulmuş nohutları ılıkken mutfak robotuna alarak püre haline getirin. Nohutlar püre haline getirilirken ayrılan haşlama suyundan azar azar ilave edilir. Püre haline gelen nohutlar çukur bir kaba aktarılır. Diğer tarafta, limon suyu, tahin, ve dövülmüş sarımsakları derin bir kapta iyice çırpın. Üzerine baharatları da ekleyerek tekrar karıştırın. Hazırladığınız sosu pürenin üzerine döküp iyice karıştırın. İsterseniz bu işlemi mutfak robotunda da yapabilirsiniz. Koyu boza kıvamına gelen humusu servis tabağına alarak üzerini toz kırmızıbiber serperek süsleyin.